Свечано отварање фестивала фотографије одржаће се у четвртак у Установи културе Пароброд са почетком у 19 часова. 
Фестивал ће отворити Едвард Китинг, добитник Пулицерове награде за фотографију. Београдској публици ће се представити контраверзном изложбом под називом „Apart from the light“.
Фестивал фотографије ВИЗУАЛИЗАТОР 2015 је мултидисциплинаран, динамичан културни догађај, који има за циљ да повеже секторе, институције и појединце из различитих професија везаних за фотографију како би се градио систем који омогућава стратешки развој области фотографије.
„Визуализатор“ ће са својим иновативним приступом анализирати фотографију са различитих аспеката: као визуелну уметност, социјални феномен и моћно медијско средство. У фокусу је документарна фотографија као жанр уметничке фотографије.
"Склопи слику" је слоган овогодишњег фестивала, а оправдава га велики број стучњака из области фотографије, медија и уметности који се окупља на трибинама, радионицама и изложбама у оквиру фестивала.
Фестивал се одржава већ трећу годину заредом, од 19. до 26. новембра на више локација у Београду: галеријама, установама културе и јавном простору.
Од 17 часова у четвртак у УК Пароброд почеће трибина под називом "Таблоидна фотографија" која ће истражити феномен таблоидне фотографије у свету и код нас, њен утицај на друштво, информисање и културне обрасце.