НА Факултету драмских уметности у Београду пре неколико дана снимљена је последња клапа документарно-играног филма "Дом анђела" Бранке Бешевић Гајић. Ауторка документарца "Лауш" у новом филму бавила се мотивима и легендама које окружују средњовековни манастир Куманица, на самој граници Србије и Црне Горе.
- Куманица је свето место које вековима окупља људе без обзира на националност и верску припадност. У исто време на овом светом месту чује се "Боже помози" и "Иншалах". Посећују га хришћани, муслимани, па чак и атеисти. Многи су доживели исконска исцељења, па га називају малим Острогом - каже ауторка Бранка Бешевић Гајић.
У овој причи о легенди, духовном наслеђу и традицији, ауторкини саговорници су високи свештеници СПЦ, историчари, академици, археолози, а у улози наратора је Љиљана Благојевић. Видећемо и сведочанства људи којима су се десила "чуда" у овом манастиру.
Играни делови "Дома анђела" оживеће неке средњовековне сцене.
- Ти делови нас уводе у причу и филму дају помало мистичан тон - каже Гајић и за "Новости" открива да није било лако снимити ове сцене: - Требало је уверљиво реконструисати средњи век и те ноћне сцене, па смо тражили место далеко од сваке цивилизације. Да нема осветљења, нити шумова од саобраћаја, а аутентичну атмосферу су дочарале бакље.
Пре почетка снимања у јулу, ауторка је планирала да филм о манастиру Куманица и његовим чудима повеже се љубавном причом Ане и Жарка, средњовековних јунака.
- Почели смо да снимамо те сцене, и ма колико биле дивне, схватили смо да не могу да се уклопе са остатком приче. Тако смо одлучили да ће се Анина и Жаркова љубавна сага снимати као целовечерњи играни филм, и то, највероватније, одмах по завршетку "Дома анђела" - најављује Гајић.
Премијера филма о манастиру Куманица очекује се током наредне године.